The World Premier of NTA News in Helsinki on 23 August 2012

The world premier of NTA News takes place tonight in Helsinki. The NTA news are being broadcast in a public space in a live News Show during the Night of the Arts. A tailored newsreel appears on an urban screen at Lasipalatsi Square. This news show will be broadcast on Stadi-TV later this year.

A world famous artist collective called YKON has been working in Helsinki transforming global and domestic news together with a local news team. The News Transformation Agency is the latest project of this Helsinki-Berlin-based collective.

This week Mr Ulu Braun and Ms Christina Kral from Berlin ran an open workshop in a temporary pop-up news office in Lasipalatsi gallery. As a part of the workshop participants analyzed and transformed news to create alternative realities.

The News Transformation Agency project approaches the overwhelming aspect of global news as a potential platform for civic action. The NTA news offers the audience a completely new perspective to the world of news – and shows how the news can change the world and our realities.

- – -

NTA UUTISTEN ENSI-ILTA HELSINGISSÄ 23. ELOKUUTA 2012
NTA Uutisten ensi-ilta on tänään Taiteiden Yönä Helsingissä. Uutiset esitetään festivaaliyleisölle suurelta valkokankaalta Lasipalatsin aukiolla. Uutiset esitetään Stadi-TV:ssä myöhemmin tänä vuonna.

Maailmankuulu taitelijaryhmä YKON on työskennellyt Helsingissä muuntaen globaaleja ja lokaaleja uutisia yhdessä paikallisen uutisryhmän kanssa. News Transformation Agency on Helsingissä ja Berliinissä toimivan taiteilijakollektiivin uusin projekti.

Tällä viikolla berliiniläiset Ulu Braun ja Christina Kral ovat vetäneet työpajoja pop-up uutistoimistossa Lasipalatsin galleriassa. Osana työpajaa osallistujat analysoivat ja muunsivat uutisia ja loivat vaihtoehtoisia todellisuuksia.