Vihreää värisokeille


Animation by Maria Vahuri

Suomen Gallupin tekemän tutkimuksen mukaan värisokeat valitsevat useimmin vihreän omenan. 64 % tutkimukseen osallistuneista valitsi omenoiden joukosta vihreän. Punainen miellytti 34 %:ia. Keltaisen omenan valitsi vain 4 % eri tavoin värisoikeista. Tutkimukseen osallistui 700 henkilöä. Virhemarginaali 0,2.

Miehillä yleisempää puna-vihersokeutta esiintyy 8 %:lla. Naisilla sitä on vain 0,4 %:lla. Perinnöllisyyden lisäksi värisokeus voi johtua myös alkoholimyrkytyksestä, tulehduksesta tai näköhermon sairaudesta. Vaivaa esiintyy yöeläimillä, kuten alkoholin suurkuluttajamiehet, lepakot ja maasiat.

- – -

My favorite Color

According to a poll by Finnish Gallup the colour blind most often choose a green apple. 64 % of the participants of the poll chose a green one among the offered apples. Red was agreeable to 34 %. A yellow apple was only chosen by 4 % of the colour blind. The amount of poll participants was 700. Margin of error 0,2.

Red-green colour blindness is more common among men. Eight percent of them have it. Only 0,4 % of women are having this deficiency. In addition to hereditary reasons colour blindness can be caused by alcohol poisoning, inflammation or a disease in optic nerve. Among the nocturnal animals having the deficiency are bats, aardvarks and male alcohol heavy users.